Motiver med slotte (tryk på et link):
Fredensborg, Amalienborg, Christiansborg, Frederiksborg, Rosenborg, Kronborg, Eremitagen, Hirschholm og Borreby Gods
(Tryk for at se et større billede)
Christiansborg Slot: Fra enevælde til fuldblodsdemokrati
Plakat-serie med Christiansborg der viser forgængerne for dagens slot. En plakat viser grundplanen, og hvornår nutidens bygninger er fra.
Det 3. Christiansborg blev indviet i 1928. Kongefamilien valgte at blive boende på Amalienborg, og slottet blev derfor indrettet til de nye tider, hvor Danmark var blevet et demokrati med et konstitutionelt monarki, som fik repræsentationslokaler her. Den sydlige fløj indeholder i dag Folketingssalen.
Slottets form blev bygget på forgængerens fundament. På det 2. Christiansborg blev længen over den indre slotsgård ændret til en søjlegang, som forbandt to de to fløje. Dette forsvandt helt fra det nuværende 3. Christiansborg, som er trefløjet med tårnet i front.
Det 2. Christiansborg er det eneste Christiansborg uden tårn – og det brændte ligesom forgængeren også. Det var tegnet af C.F. Hansen og fungerede som kongelig bolig fra 1828 til 1884. Det blev opført efter en statsbankerot og englændernes bombardement af København i 1807. Derfor blev slottet nu mere enkelt, men det passede også til en stil i streng klassicisme. Thorvald Berthelsen stod for udsmykning med blandt andet fire store skulpturer til nicherne i facaden. Branden i 1884 skånede både rideanlægget fra det 1. Christiansborg og slotskirken fra det 2. Christiansborg.
De fire skulpturer fra facaden kan i dag ses i ‘Prins Jørgens Gård’ ved indgangen til statsministeriet.
Det 1. Christiansborg var pragtslottet over dem alle i Danmark. Det eksisterede desværre kun kort tid – fra 1740 til 1794, hvor det nedbrændte. Men ridebanerne undgik flammerne og de danner i dag ramme om det 3. Christiansborg. De to pavillioner ved Marmorbroen og indgangen til ridebanerne er også fra det 1. Christiansborg. Modsat dagens tårn som sidder ud mod slotspladsen, sad tårnet på det 1. Christiansborg inde i slotsgården mod ridebanerne. (Se ovenstående foto fra ’En kongelig affære’).