Hirschholm (Hørsholm) Slot blev bygget 1730-1744 som sommerresidens for kong Christian VI og dronning Sophie Magdelene. Det blev regnet for at være Nordens Versailles og et af Europas smukkeste slotte. Stedet blev for alvor kendt under affæren mellem dronning Caroline Mathilde og læge Johan Struense.
Slottet eksistere ikke mere, da det danske hof tabte interesse for stedet og bygningerne. Byggematerialer og inventar blev brugt andre steder - blandt andet på det 1. Christiansborg i København.
Tak til Statens Museum for udlån af kunstværker på open.SMK.dk
Plakaten - her vist med hvid passepartout-kant - har størrelsen 50x70 cm (bxh) eller A3 (29, 7x42 cm). Indrammet med passepartout i massiv egetræsramme koster størrelserne henholdsvis 1.500 kr og 1.100 kr. Priserne er inklusiv moms og eksklusiv evt. transport.
Det 1. Christiansborg var også hjem for kong Christian VII og dronning Caroline Matilde. Den tyske livlæge havde også sin gang her. Sidstnævnte gennemførte mange reformer i Danmark, og måske netop derfor undgik Danmark den revolution, som Frankrig skulle opleve senere i 1789.
Plakaten viser de to bevarede pavilloner ved indgangen til ridebanerne. Det første Christiansborg nedbrændte desværre. Denne historie er markeret med ild i et vindue.
Plakaten - her vist med hvid passepartout-kant - har størrelsen 50x70 cm (bxh) eller A3 (29, 7x42 cm). Indrammet med passepartout i massiv egetræsramme koster størrelserne henholdsvis 1.500 kr og 1.100 kr. Priserne er inklusiv moms og eksklusiv evt. transport.
Hirschholm (Hørsholm) Slot var ramme om affæren mellem dronning Caroline Mathilde og læge Johan Struense. Struense blev halshugget mod kong
Christian VII’s vilje. Dét er en meget
interessant historie. Tak til Statens museum for Kunst for lån af profilportrætter på open.smk.dk. Plakaten - her vist med hvid passepartout-kant - har størrelsen 50x70 cm (bxh) eller A3 (29, 7x42 cm). Indrammet med passepartout i massiv egetræsramme koster størrelserne henholdsvis 1.500 kr og 1.100 kr. Priserne er inklusiv moms og eksklusiv evt. transport.
Plakat i aflangt format af Hirschholm Slot. Formatet er 70x30 cm. Køb det med hvid passepartout som kant. Sammen med den ramme, der vælges er det med til at give billedet karakter
Kvadratisk plakat i formatet 50x50 cm eller A3. Hirschholm (Hørsholm) slot eksistere ikke mere, og det blev revet ned i 1810'erne.
Detaljefoto af plakat. De to pavilloner ved Marmorbroen samt ridebaneanlægget er en del af nutidens tredje Christianborg, men det stammer fra det første oprindelige Christiansborg.
Detaljefoto af plakatens efterligning af baroktidens kobberstik. Dengang brugte man streger til at markere forskellen mellem lys og skygge. Stregerne lå typisk vandret, lodret eller diagonalt - de kunne også variere i tykkelse.
Hirschholm Slot: En tabt skønhed
En kongelige affære mellem dronning Caroline Mathilde og læge Johan Struense er med til at Hirschholm Slot bliver husket. Struense blev halshugget og dronningen blev sendt langt væk til Celle nær Hamborg. Det er en meget spændende sidehistorie.
Hirschholm blev bygget 1730-1744 som sommerresidens for kong Christian VI og dronning Sophie Magdelene. Det blev regnet for at være Nordens Versailles og et af Europas smukkeste slotte.
Slottet eksistere ikke mere, da det danske hof tabte interesse for stedet og bygningerne sidst i 1700-tallet. Muligvis på grund af den kongelige affære. Byggematerialer og inventar blev brugt andre steder – blandt andet på det 1. Christiansborg i København, der også var bolig for kong Christian VII og Caroline Matilde.
Nutiden har også sine signaler tilbage til Hirscholm Slot. Hjorten – på tysk ‘Hirsch’ – bruges i Hørsholms byvåben. Navnet ‘Hørsholm’ er også selv en fordansket udgave af ordet Hirschholm.
I arbejdet med plakatserien med Hirschholm Slot som motiv, ville jeg blandt andet lave en nutidig udgave af de gamle kobberstik med sorte streger. Skravering blev på den tid tit lavet med streger, der lå vandret, lodret eller diagonalt. I designet af holderen af de tre profilportrætter, prøvede jeg at efterligne et formsprog fra Barok-tiden.
Farverne fra barokken var mørke og måske lidt dystre set med nutidens øjne – men i kombination med begejstring for kontrasten mellem lys og mørke – blev der tilført liv. Tænk bare på store kunstnere fra barokken som Caravaggio og Rembrandt. Baggrunden var tit mørk eller sort – det var lysets spil på motivet, der var det vigtige.
Tak til Statens Museum for Kunst for digitale kopier på open.smk.dk
Den engelske prinsesse Caroline Mathilde ankommer til det 1. Christiansborg i København i filmen ‘En kongelig affære’. Filmen fra 2012 handler om trekantsdramaet mellem dronning Caroline Mathilde og kongens livlæge Johan Struense. – Foto: Nordisk Film / Rolf Konow