Motiver med slotte (tryk på et link):
Fredensborg, Amalienborg, Christiansborg, Frederiksborg, Rosenborg, Kronborg, Eremitagen, Hirschholm og Borreby Gods

(Tryk for at se et større billede)

Hirschholm Slot: En tabt skønhed

En kongelige affære mellem dronning Caroline Mathilde og læge Johan Struense er med til at Hirschholm Slot bliver husket. Struense blev halshugget og dronningen blev sendt langt væk til Celle nær Hamborg. Det er en meget spændende sidehistorie.

Hirschholm blev bygget 1730-1744 som sommerresidens for kong Christian VI og dronning Sophie Magdelene. Det blev regnet for at være Nordens Versailles og et af Europas smukkeste slotte.

Slottet eksistere ikke mere, da det danske hof tabte interesse for stedet og bygningerne sidst i 1700-tallet. Muligvis på grund af den kongelige affære. Byggematerialer og inventar blev brugt andre steder – blandt andet på det 1. Christiansborg i København, der også var bolig for kong Christian VII og Caroline Matilde.

Nutiden har også sine signaler tilbage til Hirscholm Slot. Hjorten – på tysk ‘Hirsch’ – bruges i Hørsholms byvåben. Navnet ‘Hørsholm’ er også selv en fordansket udgave af ordet Hirschholm.

I arbejdet med plakatserien med Hirschholm Slot som motiv, ville jeg blandt andet lave en nutidig udgave af de gamle kobberstik med sorte streger. Skravering blev på den tid tit lavet med streger, der lå vandret, lodret eller diagonalt. I designet af holderen af de tre profilportrætter, prøvede jeg at efterligne et formsprog fra Barok-tiden.  

Farverne fra barokken var mørke og måske lidt dystre set med nutidens øjne – men i kombination med begejstring for kontrasten mellem lys og mørke – blev der tilført liv. Tænk bare på store kunstnere fra barokken som Caravaggio og Rembrandt. Baggrunden var tit mørk eller sort – det var lysets spil på motivet, der var det vigtige.

Kreditering:
Grafisk design ©️ Kristoffer Løve Østerbye / LeoAD.dk
Profilportrætter: Daniel Adzer, Hartman Beekens portrætter af dronning Caroline Mathilde og kong Christian VII. 
Yderst til højre i trekløveret: Johan Martin Preislers kobberstik af J.F. Struense.  
Obelisk: marmorstøtte fra haveanlæg på Hirschholm, 1741-1770 af Johannes Gottfred Bradt. 
Blomster: Ambrosius Bosschaerts d.Æ.’s blomsterbuket i stennische, 1618

Tak til Statens Museum for Kunst for digitale kopier på open.smk.dk

Christiansborg Slot
Den engelske prinsesse Caroline Mathilde ankommer til det 1. Christiansborg i København i filmen ‘En kongelig affære’. Filmen fra 2012 handler om trekantsdramaet mellem dronning Caroline Mathilde og kongens livlæge Johan Struense. – Foto: Nordisk Film / Rolf Konow

.

KONTAKT LeoAD

Motiver med slotte: 
Fredensborg, Amalienborg,
Rosenborg, Christiansborg, Frederiksborg, Kronborg, Eremitagen, Hirschholm og Borreby Gods

Andre motiver: 
Danmark, Køkkenet, Storebæltsbroen, København, Hovedbanegården og tog, Biler, biler, biler 😊 Jonas Vingegaard, Jumbo Visma og verdens største cykelløb 😊

Se formater og priser og se veninde-plakater, plakatserier og kombinationsmuligheder

Med pensel:
Malerier i akryl på lærred